27. Februar 2020 21:47:38
Navigation
Forside

DEBATFORUM

Hvad er PCO
PCO kost
PCO artikler
PCO brevkasse
PCO historier
PCO opskrifter
Din gæst har PCO
Dokumentar om PCO

Nyheder
Linksamling
Artikler oversigt
Brugernes opskrifter

Søg
Hjælp
Hjælp til Forum
Link til pcoforum
Om PCOforum.dk
Kontakt pcoforum.dk
PCO Awareness Ribbons

Nyeste artikler
Jeg havde det på for...
En god hverdag med PCO
Jul - Marcipanroulad...
Jul - Marcipan
Jul - Brunkager
PCO Kostvejledere





Mød Majbritt
PCOforum på din mobil
Scan og få PCOforum
på din Iphone el.
Smartphone

Scan og få PCOforum på din mobil

1000 brugere
Statistik
Unikke besøg: 29182495
5870 besøg pr. dag
Opskrifts detaljer
Intet billede
Navn Rugbrød uden hvedemel
Beskrivelse PCO-venligt rugbrød til hele familien. Lad dig ikke afskrække af den lange opskrift. Det er let at lave! Skær tynde skiver, og spis et par skiver om dagen - resten af familien kan godt spise lidt mere. Bag små rubbrødsboller i muffinsforme, og tag dem med på tur.
Nøgleord rugbrød surdej
Tilføjet af Hanne123
Kategorinavn Brød
Opskriften er læst: 5144 gange
Opskrifts ingredienser
Antal Ingrediens
2 dl
kærnemælk
1 spkf
groft salt
2 dl
rugmel
Selve rugbrøddet
Opskriften giver 2 store brød
2 dl
surdej
2,5 liter
lunkent vand
1 spkf
salt
1,3 liter
skårne rugkerner
2 dl
sesamfrø
2 dl
hørfrø
2 dl
solsikkekerner
2,5 liter
groft rugmel
Opskrifts procedure
Trin nr. Gøre hvad
0 Surdej
1 Kærnemælk, groft salt og rugmel (de 3 øverste ingredienser) røres sammen til en rugbrødslignende masse.
3 Læg den i et krus og drys den godt med groft salt. Den skal være helt dækket.
4 Dæk yderligere kruset med plastfolie. Sæt det oven på det varmeste sted i køkkenet i 6-8 dage, afhængig af hvor surt du ønsker dit brød.
5 Sådan laver du rugbrøddet
6 Hæld surdej og vand i røreskålen på foodprocessoren, eller i en skål+ håndmikser med dejkroge.
7 Lad det ælte sammen på laveste hastighed i ca. 5 minutter.
8 Tilsæt salt og frø/kerner under omrøring
9 Stands omrøring, og tilsæt alt rugmelet på én gang. Sæt igen maskinen i gang, og lad den ælte massen godt sammen i ca. 15 minutter på laveste hastighed.
10 Lav 2 rugbrød, formene fyldes ca. ¾ op.
11 Gem ca. 2 dl dej til ny surdej.
12 Stil dem i en kold ovn og lad dem hæve til næste dag. (min. 12 timer)
13 Næste morgen tændes ovnen på 170 grader, og rugbrødene bager i 1½ time. Lad dem afkøle to dage før de skæres. (pak dem ind i rene viskestykker og læg dem på bordet)
14 Den nye surdej:
15 Læg dejresten i en skål, og strø overfladen godt til med groft salt. Stil den op oven på ovnen i 3-6 dage. Skal den opbevares længere, kan den efter 3 dage sættes på køl – her overlever den nemt flere måneder. Den bør da tages ud af køl 1-3 dage før den skal bruges til nyt rugbrød. Skulle surdejen uddø, kan der tilsættes en lillefingernegl gær, så starter gæringen på ny. Sæt ikke surdej i fryseren, så dør den.

Tilbage til oversigten · Print opskriften uden kommentarer · Print opskriften med kommentarer · Tilbage
Vurderinger
Du skal være registreret bruger for at kunne vurdere.

Du skal logge indeller oprette dig som bruger for at kunne stemme.

Fantastisk! Fantastisk! 60% [3 Stemmer]
Rigtigt godt Rigtigt godt 20% [1 Stemme]
Godt Godt 0% [Ingen stemmer]
Hverken godt eller dårligt Hverken godt eller dårligt 0% [Ingen stemmer]
Dårligt Dårligt 20% [1 Stemme]
Kommentarer
#1 | Henner d. august 25 2009 21:12:16
Jeg kommer også græskar kerner i mit rugbrød og jeg har også prøvet at komme hakkede mandler i når jeg laver et par stykker i muffinsforme, det er rigtig lækkertSmile
#2 | Henner d. september 10 2009 12:44:58
Jeg har bagt det her rugbrød tigtig mange gange nu og med stor succes, men så forleden stank min surdej pludselig af acetoneConfused Jeg er total grøn på bageområdet og aner ikke hvad det betyder, er den død eller er jeg død hvis jeg spiser den. Nogen der kan hjælpe???
#3 | annemoss d. september 21 2009 20:50:47
hvordan laver man surdej det står ikke`??? i spis dig gravid står er ikked er at man gerne må spise solsikkerugbrød mm
#4 | Henner d. oktober 12 2009 17:42:27
Surdejen er trin 1-4.
#5 | cj d. oktober 18 2009 16:40:43
Lækker opskrift. Har lige bagt brødet idag og glæder mig til at smage det når det har lagt et par dage.
#6 | Annette53 d. marts 23 2010 11:15:24
Jeg prøvede opskriften men fik kun en klæg substans med hård skorpe - derfor spørger jeg om der muligvis mangler gær i opskriften på surdejen, da der jo står at man kan putte en smule gær i hvis surdejen er blevet flad - jeg spiser i forvejen meget rugbrød og vil gerne kunne bruge opskriften - men med den "succes" jeg har haft er det ikke noget der tiltaler mig
#7 | Frk_Fie d. maj 09 2010 16:58:32
Jeg har bagt brødet i silikoneform for 2 dage siden og det har hvilet i viskestykker som angivet i opskriften, men desværre er det blevet meget "vådt" og klægt indeni..mærmest ubagt. Lyder som om Annette53 og jeg har fået samme skuffende resultat..hvorfor mon? Jeg har forkogt rugkernerne 2 min (det stod på pakken), men kan det gøre dejen så våd? Desuden havde jeg en rest dej tilbage som jeg fordelte i papir-muffinsforme - det kan ikke anbefales, for papiret var ikke til at få af! Tror man skal bruge silikoneformene i stedet. Er der nogen der ved om rugbrødet skal blive stående i den kolde ovn mens den varmer op til de 170 grader - og i så fald, hvornår starter tidstagningen på 1 time?
#8 | Hanne123 d. august 11 2010 08:27:48
Rugkernerne skal IKKE forkoges. Hvis man alligevel vælger at forkoge dem, skal mængden af vand i opskriften reduceres.

Som BKL skriver, må man prøve sig lidt frem. Mel er forskelligt, og arter sig forskelligt.
Jeg bruger altid stenkværnet rugmel, som indeholder mange skaldele. Resultatet ville være meget anderledes, hvis jeg brugte en finmalet rugmel.
#9 | Sisk d. oktober 18 2010 17:40:55
Hvor lang tid skal de bage, hvis man bager små brød i muffinsforme? Og skal de så også stå i to dage?
Kommentér
Du skal logge ind for at kommentere.
Log ind
Brugernavn

Kodeord



Er du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
Gæster online: 1

Brugere online: 0

Antal brugere: 3,176
Nyeste bruger: Lillefis lykke
PCO Forum på Facebook
Kort og godt - PCO kosten
Artikel om PCO
Din gæst har PCO

PCOS awareness ribbon